Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112
Dysk przenośny lg lg hxd5 500 gb przestał działać • programosy.pl

• Ogłoszenie:

Dysk przenośny lg lg hxd5 500 gb przestał działać

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Postprzez Nexie 26 Sie 2011, 16:44

reklama
Cześć!
Chciałbym prosić was znowu o pomoc. Mój dysk przenośny nagle przestał działać i chciałbym odzyskać z niego ważne dla mnie dane. NIe wiem jednak co robić. Próbowałem podłączać do róznych komputerów przez inne kable, przedmuchiwać gniazda itp... Usunąłem jego sterownik z systemu, podpiąłem na nowo i na chwile pojawiła się jego nazwa LG External HDD Drivew okienku "Bezpieczne usuwanie sprzętu" ale z wykrzyknikiem. Po chwili zaczął być wykrywany jak zwykle po awarii jako USB MASS STORAGE i nic więcej się nie działo. W moim stacjonarnym czyta go jako LG External HDD Drive, ale nie pokazuje się na liście dysków.

Z góry dzięki za pomoc
Pozdro
Nexie
Nexie
~user

Dołączenie: 18 Gru 2009, 22:03

Postprzez floyd5 26 Sie 2011, 18:51

Start>Zarządzanie komputerem>zakładka Zarządzanie dyskami i zobacz czy tam go widać.
Awatar użytkownika
floyd5
~user

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 19:41
Miejscowość: Radom/Łódź
Pochwały: 82

Postprzez Nexie 26 Sie 2011, 21:08

Widać go w "Urządzenia i drukarki" ale w Zarządzanie dyskami już nie...
Nexie
~user

Postprzez floyd5 26 Sie 2011, 21:23

Jakie są objawy awarii dysku? Pracuje normalnie talerze się kręcą? Jaki model?
Awatar użytkownika
floyd5
~user

Postprzez Nexie 26 Sie 2011, 21:31

Pracuje właśnie normalnie. A model LG HXD5 500GB.

Z tego co szukałem w googlu to ludzie mieli z nim problemy ze względu na za małe natężenie prądu w porcie USB (dołączony podwójny kabel USB), ale z moim nie było problemu a w zestawie był tylko pojedynczy kabel. Zastanawiam sie czy jak wszystko nei zawiedzie nie wyjąć dysku ze środka i podłączyć do SATA
Nexie
~user

Postprzez floyd5 26 Sie 2011, 22:19

Nexie napisał(a):Z tego co szukałem w googlu to ludzie mieli z nim problemy ze względu na za małe natężenie prądu w porcie USB (dołączony podwójny kabel USB), ale z moim nie było problemu a w zestawie był tylko pojedynczy kabel.

Są dwie wersje w jednej siedzi dysk Fujitsu i ta potrzebuje zasilania z dwóch portów, druga ma dysk WD i wystarczy jej jeden port.

Nexie napisał(a):Zastanawiam sie czy jak wszystko nei zawiedzie nie wyjąć dysku ze środka i podłączyć do SATA

Jest szansa, że to pomoże, ale nie zdziw się jeżeli nie przyjmą go potem na gwarancję (chyba, że jej nie masz wtedy warto spróbować :wink: ).

Mówiąc szczerze nie mam pomysłów co dałoby się wykombinować, przypuszczam że coś padło w elektronice dysku i jedynym wyjściem będzie oddanie go na gwarancję. Niestety nikt nie odzyskuje wtedy danych, a oddanie go do firmy zajmującej się tym to bardzo duże koszty.
Awatar użytkownika
floyd5
~user

Postprzez Nexie 26 Sie 2011, 22:47

Wiem właśnie, ale wolę stracić 200-300 zł niż to co tam miałem (nic jakiegoś niezbędnego ale jednak ważnego). Dysk jest wykrywany przez livecd programy do partycjonowania, chyba sie zrobiła ukryta partycja, spróbuję jeszcze pokombinowac, jakoś to odzyskać, jak nie to spróbuję z SATA.
Nexie
~user

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 70 gości