Ostatnio pomyślałem o zmianie karty graficznej na ciut lepszą ale gdy zobaczyłem ceny niektórych... więc do rzeczy widziałem dziś taką o to kartę w atrakcyjnej cenie 300 zł problem jest taki że google mało o niej wie.
Gigabyte GeForce GT 430, 2GB DDR3 (128 Bit)
a aktualnie posiadam:
NVidia GeForce GTX 260, 896 MB (nie wiem o co chodzi ale nie umie znaleźć dokładnej specyfikacji bo jak szukam GTX 260 to róznie te karty wyglądają generalanie to ta http://nvision.pl/Piekielny-GeForce-GTX-260-od-Gainwarda--News-12795-ndetails.html
Jeśli chodzi o to że ta druga jest teraz tańsza, ma mniej pamięci, i obsługuje starszy directx sądziłbym że gt430 jest lepsza, lecz jest jeszcze gpu i dużo parametrów skrótów których studiowanie niewiele więc dało. Więc proszę was forumowicze o tężę przysługę która jest lepsza?
Pytanie konkursowe (na co trzeba zwracać uwagę podczas zakupu karty graficznej?)
Edit:
nie zauważyłem subforum tematycznego dot. modernizacji pecetów
za problem
przepraszam

Owszem ta druga jest nowsza, ale nowszy DirectX to tylko marketing a w grach jest słabsza i to znacznie. Karta którą posiadasz jest dobra, ale ma już trochę czasu. Nie zmienia to faktu, że reszta zestawu może ograniczać nowszą kartę, poza tym za ponad 300 zł możesz sprzedać obecną (w pełni sprawdne używki chodzą za tyle na Allegro), więc jeżeli nie chcesz kupić czegoś wyraźnie mocniejszego nie ma sensu modernizować. Jeżeli jednak chcesz wymienić tą kartę podaj resztę zestawu (wraz z marką i mocą zasilacza), to dobierze się coś najodpowiedniejszego.
 Owszem ta druga jest nowsza, ale nowszy DirectX to tylko marketing a w grach jest słabsza i to znacznie. Karta którą posiadasz jest dobra, ale ma już trochę czasu. Nie zmienia to faktu, że reszta zestawu może ograniczać nowszą kartę, poza tym za ponad 300 zł możesz sprzedać obecną (w pełni sprawdne używki chodzą za tyle na Allegro), więc jeżeli nie chcesz kupić czegoś wyraźnie mocniejszego nie ma sensu modernizować. Jeżeli jednak chcesz wymienić tą kartę podaj resztę zestawu (wraz z marką i mocą zasilacza), to dobierze się coś najodpowiedniejszego.

) a i też jak mówisz nie jest najgorsza.
) a i też jak mówisz nie jest najgorsza. Wczoraj jakiś taki nie ciumciaty byłem.
  Wczoraj jakiś taki nie ciumciaty byłem.

Napięcia etc. wszystko w porządku.
 Napięcia etc. wszystko w porządku.