Spis treści:
1. Dane techniczne.
2. Wygląd i ergonomia pracy.
3. Czas i jakość wydruków.
4. Skaner.
5. Kopiarka.
6. Menu i oprogramowanie.
7. Serwis.
8. Podsumowanie.
1. Dane techniczne:
Zacznijmy od specyfikacji jaką podaję producent.
Praca w sieci przewodowej i bezprzewodowej oraz wysoka prędkość druku: DCP-375CW wielofunkcyjne urządzenie atramentowe pozwala drukować, kopiować i skanować przy pomocy jednego urządzenia.
DCP-375CW umożliwia szybki wydruk 33 str./min. oraz 27 str./min., podczas gdy rozdzielczość druku do 6.000 dpi oraz rozmiar kropli tuszu 1,5 pl pozwala na wydruk w wysokiej jakości.
DCP-375CW pozwala na bezpośrednie drukowanie z, lub skanowanie do czytnika kart pamięci w formacie PDF, bez potrzeby włączania komputera. Skanuj i kopiuj dokumenty przy pomocy funkcjonalnego skanera.
DCP-375CW spełnia wymogi ENERGY STAR i der Blaue Engel, oparte na niskim poborze energii, niewielkim poziomie hałasu i możliwości poddania recyklingowi.
@ceneo.pl
Dane Techniczne:
Podstawowe funkcje urządzenia:
• Drukarka
• Kopiarka
• Skaner
Technologia druku atramentowa
Maks. rozmiar nośnika A4
Maksymalna szybkość druku (mono) 33 str./min.
Druk w kolorze Tak
Maksymalna szybkość druku (kolor) 27 str./min.
Zainstalowana pamięć 32 MB
Maksymalna wielkość pamięci 32 MB
Rozdzielczość w poziomie (mono) 6000 dpi
Rozdzielczość w pionie (mono) 1200 dpi
Rozdzielczość w poziomie (kolor) 6000 dpi
Rozdzielczość w pionie (kolor) 1200 dpi
Gramatura papieru 64-220 g/m2
Pojemność podajnika papieru 100 szt.
Pojemność tacy odbiorczej 50 szt.
Obsługiwane nośniki :
• papier A4
• papier A5
• papier A6
• koperty
• karty
• pocztówki
• Karta indeksowa
• Papier 10x15
Obsługiwane systemy operacyjne :
• Microsoft Windows 2000
• Microsoft Windows XP
• Microsoft Windows Vista
• MAC OS Xv10.2.4 lub nowsza
Typ skanera kolorowy
Optyczna rozdzielczość skanowania 1200 x 2400 dpi
Maksymalna rozdzielczość skanowania interpolowana - 19200 dpi
Złącze zewnętrzne :
• 1x USB 2.0
• 1 x RJ45 (karta sieciowa 10/100)
• Bezprzewodowa sieć Ethernet 802.11b/g (WiFi)
Zainstalowane opcje :
• Podajnik na 100 arkuszy
• Tacka odbiorcza na 50 arkuszy
• czytnik kart pamięci
Szerokość 390 mm
Głębokość 365 mm
Wysokość 150 mm
Masa netto 7,1 kg
Gwarancja: 24 + 12 miesięcy
2. Wygląd i ergonomia pracy:
Jak już pisałem wyżej, 375CW nie różni się znacząco wyglądem od pozostałych modeli z serii DCP-1xx i DCP-3xx. Piękny czarny kolor sprawia, że drukarka prezentuje się naprawdę bogato. Jednak jakość plastiku pozostawia wiele do życzenia. Wkładając tackę z papierem ma się wrażenie, że w środku zaraz wszystko po pęka. Przyciski również mogłyby być bardziej dopracowane, zdarza się że 'zahaczą' o frontowy panel. Monochromatyczny, jednoliniowy wyświetlacz jest czytelny, nie mam do niego zastrzeżeń.

Jeśli chodzi o głośność pracy, to jest bardzo dobrze. Nie trzęsie stołem, działa podobnie do innych urządzeń.
http://vimeo.com/10152238
Jeżeli mamy podłączony sprzęt do listy zasilającej, to w momencie jej włączenia, drukarka przechodzi w stan oczekiwania. Dlatego też lepszym rozwiązaniem jest podłączenie drukarki bezpośrednio do gniazdka. Wówczas włączamy ją kiedy chcemy, nie musi ciągle czuwać...
Tusze - jeżeli jeden z pojemników jest pusty, wówczas nie można nic drukować. Rozwiązaniem jest wymiana tuszu, bądź oszukanie miernika poprzez zaklejenie go taśmą nieprzeźroczystą.
3. Czas i jakość wydruków:
Do testów użyłem oryginalnego tuszu oraz papieru o gramaturze 80. Poniżej czasy wydruków strony A4 i skany jakości. W rzeczywistości wydruk jest lepszy, skaner + up.programosy trochę pogarszają jakość. Możecie jednak zobaczyć różnice w profilach drukowania. Podane przeze mnie czasy mierzone są od momentu kliknięcia na komputerze 'OK'. Transfer pliku przez wifi jest niemal błyskawiczny (ok 3-4 sekund). Dodam że drukarka znajduje się w odległości około 6 metrów od routera, sygnał musi pokonać także jedną, grubą ścianę.
Ogólnie rzecz biorąc jakość druku jest dobra. Jeśli by ją porównać do mojej starej Canon i320, wypada o 15-20% gorzej.
Profil - czas w sekundach:
- wysoki - 39
normalny - 21
szybki normalny - 16
szybki - 12
normalny (kolor) - 22

Warto tutaj jeszcze wspomnieć o jednym poważnym mankamencie - podajnik papieru. Po pierwsze, żeby dołożyć kartek trzeba go całego wyciągnąć. Po drugie potrafi czasem zabrać dwie kartki zamiast jednej. I po trzecie (najgorsze!) 'dźwigienka' łapiąca papier niszczy kartki!

Niektóre są mniej lub bardziej zdefektowane:

I jak tu np. z takich kartek zrobić pracę magisterską...
4. Skaner:
Dla użytkowników domowych w zupełności wystarczy. Czas skanowania strony A4 to 27 sekund. Obsługa menu jest prosta, choć trzeba się trochę naklikać:
- Skanuj 
 'wybieramy typ skanowania'
 'wybieramy typ skanowania'  OK
 OK  'wybieramy do czego ma być skanowane (wifi, lan, usb)
 'wybieramy do czego ma być skanowane (wifi, lan, usb)   OK
 OK  Start
 StartPrzykładowa strona z podręcznika z matematyki
 Jakość 300x300 dpi.
 Jakość 300x300 dpi.
5. Kopiarka:
Podobnie jak skaner, skopiowanie jednej strony A4 trwa 27 sekund, a to dlatego, że urządzenie zaczyna drukować już w czasie skanowania strony. Proces ten odbywa się równolegle. Do skserowania wystarczy przycisnąć jeden przycisk. Możemy wybrać dowolną liczbę kopii (do 99), zmienić format wyjściowy, układ strony jakość itd.
Zeskanowane ksero:

6. Menu i oprogramowanie:
ControlCenter3 to bardzo wygodne i przejrzyste oprogramowanie. Możemy skonfigurować własne profile skanowania (jakość, folder docelowy, rozszerzenie plików), sprawdzić poziom tuszu, włączyć/wyłączyć autostart itp.

Menu urządzenia, mimo iż jest tylko jednolinijkowe, spisuje się bardzo dobrze. Wszystko jest oczywiście w języku polskim. Możemy skonfigurować domyślne profile kopiowania, sprawdzić stan tuszu, przeprowadzić czyszczenie głowicy, wydruk testowy, skonfigurować LAN i WLAN itp.
7. Serwis:
Na nieszczęście miałem okazję także przetestować serwis Brothera. I to aż dwa razy.
Po pierwszym miesiącu użytkowania drukarki, nagle przestała drukować na czarno. Tusz? Niemożliwe, wydrukowałem ledwo kilkanaście stron. No nic, zrobiłem wydruk testowy, który bodajże na 50 krateczek, pokazywał tylko 5 zamalowanych na czarno. Zapchana głowica? W takim razie robię czyszczenie głowicy, rezultat - 7 krateczek... No to raz jeszcze - 8 krateczek. I tak jeszcze kilka razy, aż w końcu wyczerpałem cały tusz. Maks to około 15 krateczek, czyli tragicznie. Szybki mejl do serwisu - "Proszę wysłać urządzenie". No to zamawiam kuriera UPS, wysyłka na koszt odbiorcy do firmy Blasc. Po 2 tygodniach dostałem informację, że głowica została naprawiona. Dwa dni później miałem sprzęt w domu.
Aaale... po wydrukowaniu sześciu stron, znowu przestała działać! Teraz to się zdrowo wkurzyłem. Piszę pismo do serwisu (odręcznie oczywiście...
 ) i żądam wymiany sprzętu na nowy, nie interesują mnie już dalsze naprawy. 2 tygodnie i przyszedł świeżutki Brotherek w nowym pudle. Od października jest dosyć mocno eksploatowany i działa do dziś, bez żadnych problemów.
) i żądam wymiany sprzętu na nowy, nie interesują mnie już dalsze naprawy. 2 tygodnie i przyszedł świeżutki Brotherek w nowym pudle. Od października jest dosyć mocno eksploatowany i działa do dziś, bez żadnych problemów.EDIT - 18 września 2010
Melduję, że nadal działa pięknie

8. Podsumowanie:
Urządzenie Brother DCP-375CW jak najbardziej zadowoli średnio wymagających użytkowników. Nie opisałem tutaj drukowania zdjęć, gdyż jak chce wywołać fotkę, to idę fotografa - innym też to polecam... :p
Plusy:
- łatwość obsługi
- przyzwoita jakość i czas wydruku
- szybko i bezproblemowo działające WiFi
- tanie zamienniki
- wygląd
- mimo wszystko, dobry serwis
- atrakcyjna cena (~350zł)
Minusy:
- tragiczna tacka papieru
- delikatna, plastikowa konstrukcja
- przydałby się przycisk definiujący domyślne skanowanie