• Ogłoszenie:

Dysk ma ostrzeżenia w s.m.a.r.t.

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Postprzez kamilos876 05 Wrz 2011, 19:01

reklama
Witam
Ostatnio tak z ciekawości sprawdziłem swój dysk Seagate 250 GB programem CrystalDiskInfo i okazało się że 3 atrybuty mam na żółto. Czy to coś poważnego??

Image

Sprawdziłem poźniej dysk programem HD Tune i na żółto był tylko 1 atrybut, w CrystalDiskInfo były 3 więc nie wiem który program naprawdę pokazuje stan dysku:

Image

Na koniec odpaliłem skanowanie sektorów i wszystkie wyszły na zielono, to znaczy że dysk jest dobry ??
Jeżeli nie ma bad sektorów to czemu w smarcie są te ostrzeżenia ??

Image
Awatar użytkownika
kamilos876
~user

Dołączenie: 05 Kwi 2007, 10:37
Pochwały: 1

Postprzez MUTOPOMPKA 05 Wrz 2011, 19:56

Witam.
Zdeko teorii:

Dyski twarde posiadają większą przestrzeń, niż podaje się dla danego typu dysku. Ten obszar jest "niewidoczny" dla szarego użytkownika. Elektronika dysku, gdy zauważy sektor dysku, który "umiera" przenosi dane własne do tego "obszaru" oraz zaznacza sektor jako BAD BLOCK. Gdy liczba tych przenoszonych sektorów dojdzie do jakiejś wartości, zbliżonej do granicznej programy do odczytu statusu SMART będą wyświetlać informację, że nie ma miejsca do przenoszenia ewentualnych danych, a co za tym idzie ostrzega przed utratą danych.

Jedne programy potrafią dobrze zdiagnozować status S.M.A.R.T inne niestety sobie z tym kompletnie nie radzą. Wg mnie odpal program MHDD i przeskanuj dysk tym programem. Po skończeniu skanowania pokaże Ci stan dysku (jakość talerzy). Im więcej klastrów o niskim czasie dostępu >3 ms tym lepiej.
Ubuntu user (Lucid - 10.04)
Awatar użytkownika
MUTOPOMPKA
^zasłużony

Dołączenie: 17 Lis 2004, 21:38
Miejscowość: Głogów
Pochwały: 787

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości