Jakbym kupował laptopa do takich wymagań to szukałbym czegoś z bardzo dobrą baterią i wytrzymałą obudową, żeby nie trzeszczała po jakimś czasie, co często zdarza się w wielu laptopach. Według mnie procek jaki byś tam nie miał to nie zauważy się różnicy podczas pracy w edytorze tekstu czy przy przeglądaniu stron. Zastanów się jeszcze jaka będzie lepsza matryca, ja np. błyszczącej bym nie strawił (ale matowe to wyjątki i ciężko już spotkać).
Zwróć uwagę na wejścia żebyś wszystko miał to co chcesz podłączać czyli wystarczająca ilość USB, obecność hdmi.... i dobrze rozłożone. Piszę o tym bo w jednym laptopie mam wejścia USB po lewej stronie - porażka... i wywietrzniki na to też zwróć uwagę często pracowałem na laptopach znajomych i w niektórych, niezbyt dobrze to było rozwiązane (z tym, że to były stare modele, teraz chyba takiej lipy nie robią). Co do karty graficznej według mnie lepiej słabszą żeby mniej żarła baterii i mniej grzała laptopa nie odczujesz różnicy przy wordzie i www. I oczywiście z systemem (Win7).
Podsumowując, osobiście uderzałbym coś w Lenovo, mają u mnie dobrą opinie, ale to jest taka moja sympatia do tej marki. Posiadam Lenovo, nic mi nie skrzypi, nie grzeje się i trzyma dobrze bateria.
ps jest sens czekac z zakupem laptopa do nowego roku?
nie, ceny raczej się nie zmienią. Wszystko zależy od kursów walut. Końcówka roku, a początek nie ma znaczenia.